Hlavní obsah

Nálada v podnikatelské sféře se nadále zlepšuje

– Praha
Novinky, pit

Blýskání na lepší časy, tak by se daly nazvat výsledky indexu nákupních manažerů (PMI) v ČR, který v září vzrostl ze srpnových 57,3 na 58,0 bodu. Tato hodnota signalizuje nejrychlejší celkové zlepšení podnikatelských podmínek od srpna 2007, jak uvádí společnost Markit, která index zpracovává.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Objem nových zakázek rostl v září 14. měsíc za sebou, a to výrazným tempem. Firmy uváděly, že ke zlepšení prognózy přispěly jak tuzemské, tak exportní trhy, přičemž hlavním tahounem vývozu byla poslední dobou údajně poptávka v Německu.

„Nepřerušené zlepšení ve výrobě táhne jak tuzemská, tak zahraniční poptávka. Silné postavení na obou trzích se rovněž odráží ve znatelném nárůstu zaměstnanosti ve výrobní sféře, čímž se dále posiluje spotřeba domácností, která již v tomto roce příjemně překvapila,“ připomněl ekonom HSBC Kubilay Ozturk. „Po krátkém poklesu v srpnu ceny výstupů v září poskočily nahoru, byť jen mírně. Potvrdila se tím očekávání, že prozatím nehrozí významnější tlaky a že v krátkodobém horizontu zůstanou úrokové sazby na nízké úrovni,“ doplnil Ozturk.

Výroba zaznamenala slabší tempo růstu než v srpnu, přesto však šlo o výrazné zlepšení. Produkce roste každý měsíc od srpna 2009. I přes nedávné silné tempo růstu výroby nadále stoupá rozpracovanost, což svědčí o omezené kapacitě a zpožděných dodávkách od dodavatelů. Celkově se dodavatelské dodací lhůty prodloužily čtvrtým nejrychlejším měsíčním tempem od počátku průzkumu (červenec 2001). I přes delší dodací lhůty objem skladových zásob vstupů v září lehce stoupl, do čehož se promítla snaha firem připravit se na nové zakázky a vybudovat si pojistné zásoby.

Zaměstnanost na vzestupu

Zaměstnanost v českém výrobním sektoru vzrostla v září sedmý měsíc za sebou, a to nejrychlejším tempem od srpna 2007. Firmy nábor dalších zaměstnanců přímo spojovaly s růstem objemu práce a se zlepšujícím se stavem objednávek.

Nedostatek surovin vedl v září ke zvýšení cen vstupů. Rostly ceny kovů, umělých hmot, papíru, textilu, potravin a elektroniky. Tempo růstu vstupních cen zůstalo značné, ale od květnového maxima průzkumu již počtvrté za sebou oslabilo.

Vyšší průměrné ceny vstupů vedly v září k celkovému nárůstu cen účtovaných českými výrobci. Poslední nárůst byl čtvrtý za posledních pět měsíců, zůstal však velmi slabý. Většina respondentů uvedla, že vzhledem k tlaku konkurence během měsíce nezvedla ceny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám