Hlavní obsah

Koruna je k euru nejsilnější za téměř dva roky

Praha
Aktualizováno

Česká měna v pátečním dopoledni posílila vůči euru na nejsilnější úroveň od listopadu 2008. Kolem desáté hodiny koruna zpevnila na 24,42 Kč/EUR. Vůči dolaru si polepšila na 17,86 Kč/USD.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Koruna se po mnoho dní nedokázala odpoutat od hranice 24,60 Kč/EUR a na převažující pozitivní signály ze světa prakticky nereagovala, připomíná analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Skoková úprava kurzu nastala až v pátek ráno, když se koruna dostala na 24,40 Kč/EUR.

"Evropské akcie vykazují růst a vzhůru postupuje i eurodolar, což je pro středoevropské měny celkově pozitivní klima," uvedl Vlk. Lehkou podporou pro korunu mohl být i zápis z jednání České národní banky (ČNB). Podle centrálních bankéřů je posilování koruny menším rizikem pro ekonomiku než dříve.

Dolar se ráno obchodoval na 1,3683 USD/EUR. Čtvrteční data z USA vyzněla překvapivě dobře, avšak nezabránila americkým trhům obrátit dolů. Počet nových žádostí o podporu byl mírně nižší, než se předpokládalo. Pozitivně překvapil také index nákupních manažerů z Chicaga i revize amerického HDP ve druhém čtvrtletí, který stoupl o 0,1 procenta.

V pátek dopoledne už opět převládá růst akcií, k nimž se přidává i euro, dodal Vlk.

Foto: ČNB, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám