Hlavní obsah

Kopřivnická Tatra propustí 167 lidí

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kopřivnice
Aktualizováno

Bez jakýchkoliv výhod propustí ještě letos automobilka Tatra Kopřivnice minimálně 167 lidí. Právu to potvrdil předseda tatrováckých odborů Pavel Baroň, který jednal s vedením společnosti. „K dohodě jsme nedospěli, zaměstnavatel trvá na propuštění 167 lidí natvrdo,“ řekl odborář.

Foto: Pavel Karban, Právo

Předseda představenstva Tatry Ronald Adams potvrdil, že chce-li se automobilka zachránit, musí opět propouštět.

Článek

Podle Baroně už další jednání zřejmě neproběhnou. „Je otázka, co na to řeknou zaměstnanci. To budeme teprve zjišťovat,“ dodal. Odbory prý zaujmou stanovisko až po reakci tatrováků. „Jestli to už lidi ví, nevím. Jednání s vedením fabriky skončilo před chvílí,“ řekl Baroň krátce po půl druhé odpoledne. Podle něj by mohla výpovědní lhůta běžet propuštěným od 1. listopadu. „Pokud to Tatra neurychlí, pak by mohla výpovědní lhůta být už od tohoto pátku,“ naznačil.

Propuštění dostanou pětiměsíční odstupné, přesně podle kolektivní smlouvy. Na nic jiného ale nemají nárok. „Jakých profesí se propuštění týká? Je to napříč spektrem, jde o dělníky výrobní i režijní, i techniky, největší počet ale bude dělníků,“ poznamenal Baroň.

„Od roku 1992 vždycky slyšíme, že to je už naposledy. Takže vážně nevím, zda tomu mám ještě věřit,“ povzdychl si. Další výpovědi nebo úpravu pracovních smluv nicméně v blízké budoucnosti neočekává.

Za propouštěním stojí slabé zakázky

Vedení Tatry informaci odborů potvrdilo. „Nedospěli jsme v oblasti snížení počtu zaměstnanců k dohodě. Proto vedení přikročí k plánovanému propuštění 167 zaměstnanců,“ informoval předseda představenstva a generální ředitel Ronald Adams.

Výpovědi podle něj dostanou režijní zaměstnanci, přímí i nepřímí výrobní dělníci i zaměstnanci na pozicích v oblasti technického vývoje, obchodu a administrativy. „Někteří členové managementu dobrovolně přistupují na odklad 20 procent svých platů,“ poukázal Adams.

Za důvod propouštění označil nedostatečné navýšení zakázek. „Výpovědi budou předány v průběhu dvou následujících dnů,“ dodal s tím, že Tatra nebude k problematice vydávat žádné další informace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám