Hlavní obsah

Označení o spotřebě by mělo být povinné i pro televize

Brusel

Televize prodávaní v Evropské unii by měly povinně mít označení o energetické spotřebě. Evropská komise chce pomoct šetřit domácnostem, právě televize tvoří deset procent spotřeby energie. Podobné označování pomocí písemné stupnice od A (nejvíc úsporné) po G (nejméně úsporné) už platí pro jiné přístroje, jako třeba pračky, myčky či lednice.

Foto: Novinky

O začlenění televizí komise rozhodla mimo jiné kvůli tomu, že podle jejích údajů právě televize představují téměř deset procent z účtů, které průměrná domácnost platí za elektřinu.

Článek

I pro ně by se ale podle vizí Bruselu, které pro vstup v platnost musí schválit ještě europoslanci a také členské státy unie, měl systém existující od roku 1992 upravit.

Nově bude také A +++

Vzhledem k tomu, že nyní kolem 90 procent přístrojů prodávaných v EU spadá do třídy A, je podle komise na místě větší rozlišení v této nejvíce úsporné skupině. Nově by tak měly být do systému zařazena označení A+, A++ a A+++. Ty budou na přístrojích s ještě menší spotřebou než přístroje s nálepkami A.

O začlenění televizí komise rozhodla mimo jiné kvůli tomu, že podle jejích údajů právě tyto přístroje představují téměř deset procent z účtů, které průměrná domácnost platí za elektřinu. Označení na nich bude muset být jasně vyznačeno jak na vlastní televizi, tak i v reklamách, pokud v nich bude zmíněna i jejich cena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám