Hlavní obsah

Rusko chce pokrýt hlad Číny po plynu

Novinky, pit
Peking
Aktualizováno

Rusko by rádo plně pokrylo poptávku Číny po plynu. Uvedl to místopředseda ruské vlády Igor Sečin během návštěvy v Pekingu.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Rusko je připravené plně pokrýt čínskou poptávku po této komoditě,“ nechal se slyšet Sečin, který je v delegaci ruského prezidenta Dmitrije Medveděva na oficiální návštěvě v Pekingu.

Rusko totiž patří mezi největší dodavatele plynu do Evropy a hledá nové cesty pro svůj odbyt. Čína se naopak dostala na první místo, pokud jde o spotřebu zemního plynu. Nejlidnatější země světa na něm vloni vystřídala Spojené státy a snaží se zajistit nové zdroje.

Podle Sečina by mohl být do poloviny příštího roku uzavřen s Čínou nový obchodní kontrakt. Na konci srpna Rusko zprovoznilo první 1000 kilometrů dlouhou část plynovodu z východní Sibiře, kudy bude proudit plyn právě do Číny.

V pondělí podepsal ruský energetický gigant Gazprom, který má monopol na export zemního plynu, dohodu o dodávkách této energetické komodity do Číny s tamní společností China National Petroleum Corp (CNPC).

Dodávka 30 miliard kubických metrů zemního plynu ročně má začít koncem roku 2015 a čínská strana bude muset zaplatit plnou výši, i kdyby dohodnutý objem z jakéhokoli důvodu neodebrala celý.

Podle dojednané dohody by Čína měla investovat v ruských plynárenských podnicích, které budou součástí exportní infrastruktury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám