Hlavní obsah

Cena zlata překonala psychologickou hranici a dál rekordně roste

Zlato v posledních dnech těží z globální finanční krize a jeho cena rekordně roste. Jeho cena poprvé v historii vyšplhala na 1300 dolarů za troyskou unci (oz). Podle expertů by se cena měla dále zvyšovat. Informovala o tom v pátek agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Krátce po 11:00 se cena jedné unce zlata s dodáním v prosinci na komoditní burze Comex pohybovala kolem 1299,50 USD/oz, krátce předtím byla přesně na 1300 USD. Spolu s cenou na termínových trzích roste i cena zlata na promptním trhu, kde se obchoduje kov k okamžitému dodání. Tam cena kovu hranici 1300 USD ještě nezdolala, rekord zatím činí 1298,25 USD.

Zlato není jediným drahým kovem, jehož cena se prudce zvyšuje. Stříbro z počátku v dynamice růstu zaostávalo za zlatem, v posledních dnech ale vše dohání. Dnes dopoledne se cena dostala až na 21,34 USD/oz, což je nejvyšší úroveň od října 1980.

1 trojská unce = 31,1034807 gramů

Vyhlídky ekonomiky se zhoršují, zlato tedy poroste

Analytici předpokládají, že cena zlata se bude zvyšovat i nadále. Vyhlídky globální ekonomiky se totiž v poslední době zhoršují, v řadě zemí klesá tempo růstu a zhoršuje se i výkonnost akciových trhů. To bude podle expertů patrně dál tlačit cenu zlata vzhůru, i když důležité bude také to, zda se k růstu nevrátí dolar.

Trojská unce nebo taky Troyská unce (v angličtině Troy weight nebo Troy ounce) je základní váhová jednotka na národních a mezinárodních trzích stříbra, zlata, platiny a dalších drahých kovů, příp. drahokamů. Název pochází z francouzského města Troyes, kde se v ní poprvé obchodovalo již v období středověku.
Zdroj: Wikipedie

Klíčové ale bude, zda vlády vyspělých zemí sáhnou k dalšímu uvolňování měnové politiky, aby podpořily ekonomiku. Pokud ano, výsledkem bude zřejmě další expanze měnové báze a nevyhnutelné znehodnocení měn.

Foto: ČTK

Pokud by se na cenu zlata nyní uplatnila ryze technická analýza, měla by se cena kovu při zachování příznivého trendu do konce roku vyšplhat na zhruba 1539 dolarů za troyskou unci. Pokud ale bude zlato v nadcházejících dnech korigovat a neudrží cenu 1234 USD/oz, výhled dalšího vývoje se úplně změní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám