Hlavní obsah

Cigarety budou dražší skoro o dvě koruny za krabičku

Novinky, pit
Praha

Od roku 2012 sáhnou kuřáci opět hlouběji do své peněženky a státní kase přibude zhruba 2,4 miliardy korun. Vláda totiž na svém středečním jednání schválila zvýšení spotřební daně. Z tohoto rozhodnutí vyplývá, že cena jedné krabičky cigaret vzroste zhruba o dvě koruny.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) cigarety podraží řádově o pět haléřů na kus. „Je to minimální možná transpozice evropského práva do českého právního řádu,“ prohlásil v souvislosti s tím Kalousek.

Zákon tak reaguje na nutnost Česka začlenit do domácího právního řádu směrnice Evropské unie (EU) o daních z tabákových výrobků. Ta musí být součástí české legislativy do konce roku 2010.

Součástí směrnice jsou nové minimální sazby daně z tabákových výrobků, úprava struktury daně z cigaret a změna definice tabákových výrobků. Zvýšení sazeb bude probíhat ve dvou fázích. První fáze má skončit do 1. ledna 2012, druhá pak nastane od začátku ledna 2014. Zvyšování se bude odvíjet od aktuálního kurzu eura vůči české koruně tak, aby bylo dosaženo nejnižších možných sazeb stanovených směrnicí.

V současnosti činí nejnižší možná sazba dvě koruny a jeden haléř na jednu cigaretu. Po zvýšení půjde o dvě koruny a deset haléřů na kus. Cena za krabičku cigaret se tak zvedne o necelé dvě koruny. Zvýšení se dotkne rovněž tabáku. Ten je v současné době daněn sazbou 1340 korun na kilogram. Od ledna 2012 bude daň nově činit 1400 korun na kilogram.

Reklama

Výběr článků

Načítám