Hlavní obsah

Kopřivnická Tatra bude znovu propouštět, odejít mají stovky lidí

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kopřivnice

Hrozba dalších výpovědí leží nad zaměstnanci Tatra Kopřivnice. Vedení firmy přiznalo, že propuštěno může být až 180 lidí, nicméně mezi tatrováky kolují informace o až 500 zaměstnancích.

Foto: archív, Právo

Ilustrační foto

Článek

Část z nich má dostat od Tatry příslib, že v případě nabírání budou přednostně osloveni. Důvodem k propouštění je nedostatek zakázek.

„Nyní máme kontrakty na 359 vozů, z toho je 116 nových vozů a 243 částečných montáží. Většina z toho je ale nasmlouvaná pro první čtvrtletí roku 2011,“ vysvětlil předseda představenstva a generální ředitel Tatry Ronald Adams. Upozornil ale, že situace se mění ze dne na den. „Zvláště v tomto období musíme být hodně flexibilní.“

Adams potvrdil, že nelehká situace nutí firmu propouštět. „V průběhu čtvrtého čtvrtletí dostane výpověď více než 100 lidí, přesná čísla ale stále nemáme,“ poukázal a dodal, že počty propuštěných by neměly přesáhnout 180.

„Zcela propuštěno bude asi 25 až 30 zaměstnanců, zbytek dostane od nás příslib, že je opět v budoucnu zaměstnáme,“ řekl šéf automobilky.

Příslib, ale ne písemně

Podobnou zkušenost učinila společnost už loni, kdy do takzvaného depozitu poslala zhruba 400 lidí. Propustila je a za pár týdnů jim písemně slíbila práci za podmínek, za kterých odcházeli. Nyní by ale měla být praxe odlišná.

„Žádný písemný příslib už dávat nebudeme,“ tvrdil Adams.

Podle personálního ředitele Tatry Libora Bartoně budou výpovědi rozdávány z organizačních důvodů. „Z toho člověka se stane normálně nezaměstnaný a zaeviduje se na úřadu práce. Kolik lidí to potká tentokrát? To myslím není vhodná otázka,“ řekl.

K 1. září měla Tatra 2450 zaměstnanců. Kolik jich bude mít na konci roku, dosud nevědí ani odbory.

„Zatím žádná čísla nemáme, zrovna dnes večer budeme s vedením firmy jednat,“ sdělil Právu ve středu odpoledne předseda tatrováckých odborů Pavel Baroň. Přiznal, že odboráři s propouštěním nyní nesouhlasili. „Ale management má bohužel jiný názor.“

Kdy by mělo být o počtech výpovědí jasno, Baroň neví. Prý snad do týdne.

Do depozitu od 1. října

Jak se Právu podařilo zjistit, mezi zaměstnanci Tatry to pomalu vře. Výpověď má prý dostat spousta lidí. „Je to mazec! Někteří mají jít do depozitu a zbytek natvrdo ven. Od pondělí už si ti, co půjdou do depozitu od 1. října, vybírají dovolenou. A co jsem slyšel, tak třeba výrobní technici se mají v depozitu prostřídat po dvou měsících,“ prozradil jeden ze zaměstnanců automobilky.

Adamsovi je jedno, jakým způsobem se počty lidí sníží. „Uděláme to tak, aby to bylo zákonnou formou a aby s tím souhlasily odbory,“ ujistil. Sám prý před rokem navrhoval, aby všichni pracovali v Tatře jen za 80 procent mzdy. „To období trvalo dost dlouho, a pak mi bylo řečeno, že spoustě lidí se to nelíbí. Proto si nemyslím, že namísto propouštění budeme nechávat lidi doma a platit jim jen 60 nebo 80 procent z platu,“ prohlásil generální ředitel automobilky.

Tatru přes dvojici firem, Tatra Holdings a Black River, vlastní indická společnost Vectra, americký byznysmen Sam Eyde, belgická investiční společnost KBC Private Equity a firma Meadow Hill Investments ovládaná předsedou představenstva Adamsem. Za poslední dva roky vykázala automobilka ztrátu přibližně 1,3 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám