Hlavní obsah

Miliardář Kellner chystá v Rusku obchod roku

Novinky, pit

Za největším obchodem roku na ruském finančním trhu by mohl stát Čech, konkrétně Petr Kellner. Jeho skupina PPF totiž hodlá prodat bance Nomos svůj podíl v Chanty-Mansijské bance, čímž přispěje ke konsolidaci a posílení Nomosu. V něm drží Kellnerova skupina skoro třicetiprocentní podíl. Nomos je také vůbec největší bankou v portfoliu skupiny PPF.

Článek

Podíl v Chanty-Mansijské bance, který PPF prodá, je sice jen 8,24 procenta, pro Nomos je však značně důležitý. Umožní mu, aby Nomos získala nad svou sesterskou bankou nadpoloviční kontrolu. Podobný krok totiž připravuje rovněž Kellnerův spojenec na ruském trhu – skupina East ruského podnikatele Alexandra Nesise.

Transakce by se měla pohybovat podle odhadů mezi 650–800 milióny dolarů. Zatímco Nomos drží v současnosti podle aktiv celkově mezi ruskými bankami 15. místo, společně s Chanty Mansijskou bankou by jistě o několik příček povyskočil.

Nomos se již obrátil na ruský antimonopolní úřad ohledně schválení transakce, díky níž získá od svých akcionářů celkem 52,5 procenta akcií Chanty-Mansijské banky.

Vstoupí "česko-slovenský" Nomos na burzu?

Podle dostupných zdrojů je cílem bankovní konsolidace mimo jiné vstup Nomosu na zahraniční burzu. Nabízí se například Londýn. Nomos by se tak stal prvním ruským aktivem s podílem PPF Group, které by se na burze objevilo.

Konsolidace však neznamená, že by se Nomos a Chanty-Mansijská banka zcela spojily. „Banky budou pokračovat ve svém rozvoji jako oddělené právnické osoby a budou působit pod dřívějšími značkami,“ píše se v prohlášení banky Nomos. Podle listu Kommersant akcionáři chtějí přilákat investory, ale zároveň si zachovat klienty obou bank.

Kromě skupin East Capital a PPF drží dalších téměř 20 procent akcií slovenský podnikatel Roman Korbačka. Téměř 50 procent Nomosu patří Čechům a Slovákovi, jak připomíná ruský tisk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám