Hlavní obsah

Škody z povinného ručení vzrostly za deset let dvojnásobně

– Praha

Objem škod z povinného ručení se za posledních deset let téměř zdvojnásobil. Celkový roční objem škod způsobených při dopravních nehodách stoupl ze 7,5 miliardy Kč v roce 2000 na loňských 14,3 miliardy korun, jak informovala Česká kancelář pojistitelů (ČKP).

Článek

Nárůst podle ČKP stále více souvisí se škodami na zdraví než se škodami na majetku. Podíl škod na zdraví na celkových závazcích z povinného ručení stále roste a za rok 2009 se již blíží 40 procentům.

"Pokud nepozorný šofér porazí třicetiletého chodce, který skončí na invalidním vozíku a dožije se 80 let, bude mu pojišťovna vyplácet nemalé peníze během následujícího půlstoletí a v takovém případě může jít o částky se šesti i více nulami," uvedl mluvčí pojišťovny Allianz Václav Bálek.

Velmi podstatnou složku celkových závazků pojišťoven představují případy, které se nepodaří vyřídit v roce svého vzniku, a pojišťovny na ně musejí vytvářet technické rezervy ve výši odhadu budoucích plnění. Ty jsou zdaleka nejvyšší právě u škod na zdraví. Objem celkových dosud nevyplacených závazků narostl z 26,7 miliardy korun koncem roku 2004 na 41,6 miliardy korun na konci loňského roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám