Hlavní obsah

Šéf vatikánské banky čelí podezření z praní špinavých peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím/Vatikán

Ředitel vatikánské banky Ettore Gotti Tedeschi je podezřelý z praní špinavých peněz a v této souvislosti už jej začaly vyšetřovat úřady v Římě, jak oznámila italská policie. Jeho kancelář i Vatikán odmítly zprávu komentovat. Zatím ale není jasné, zda bankéř jen zanedbal nějaké povinnosti, anebo se na nezákonných finančních převodech aktivně podílel.

Článek

Pro vatikánskou banku, jejíž oficiální název je L'Istituto per le Opere Religiose (IOR), by to nebyla první nepříjemná kauza. Banka byla už v roce 1982 namočena do velkého skandálu, když se zapletla do podvodného bankrotu finančního ústavu Banco Ambrosiano. Ten byl v té době největší soukromou bankou v Itálii.

Agentura Ansa informovala, že Tedeschi nerespektoval zákony, které praní peněz zamezují. Podle agentury je vyšetřován i další představitel banky, jeho jméno ale nesdělila.

Finanční policie v rámci preventivních opatření vatikánské bance obstavila účet u finančního ústavu Credito Artigiano SpA, na němž má banka zhruba 23 miliónů eur (asi 568 miliónů korun). Credito Artigiano je soukromou bankou, která je součástí finanční skupiny Credito Valtellinese.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám