Hlavní obsah

Světové aerolinky by s letošními zisky měly stoupat vzhůru

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Singapur

Světové letecké společnosti patrně vykážou mnohem vyšší zisky, než zněly původní odhady. Informovalo o tom Mezinárodní sdružení leteckých přepravců (IATA) s tím, že se odvětví už vzpamatovalo z recese.

Článek

Podle IATA bude letošní čistý zisk aerolinek 8,9 miliardy dolarů (asi 168 miliard korun). Tato částka výrazně překonává červnové odhady IATA ve výši 2,5 miliardy dolarů (asi 47,2 miliardy korun). Minulý rok se aerolinky potýkaly se ztrátou 10 miliard dolarů (asi 188,7 miliardy korun).

„Je to výrazné zlepšení, mnohem větší, než se očekávalo,“ konstatoval generální ředitel IATA Giovanni Bisignani. Podle něj ale ještě není rozhodně čas na oslavy.

IATA připomíná, že zvýšení přepravní kapacity po dodávce nových letounů, které si aerolinky objednaly ještě před obdobím krize, bude vytvářet tlak na jejich vytíženost a v konečném důsledku povede k poklesu jejich čistého zisku pro příští rok přibližně na 5,3 miliardy dolarů (asi 100 miliard korun).

Přestože přeprava a výnosy v letošním roce rostly rychleji, než se předpokládalo, udržení tohoto tempa bude problematické především v Evropě a Severní Americe, domnívá se IATA. Největší boom zažívají v této souvislosti asijsko-tichomořské letecké společnosti, a to zejména kvůli růstu nákladní dopravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám