Hlavní obsah

Vrásky na tváři Ameriky, chudoba je největší za půl století

Novinky, pit

Přibližně 44 miliónů obyvatel USA v produktivním věku žije v chudobě. Minulý rok se do této skupiny totiž nově zařadily další čtyři milióny Američanů, a situace je tak nejhorší od 60. let minulého století. Informoval o tom Americký úřad pro sčítání lidu.

Článek

Za „chudobu“ úřad považuje příjem pro čtyřčlennou rodinu nižší než 21 954 dolarů za rok (zhruba 413 000 korun). To znamená, že v chudobě z 300 miliónů Američanů tak žije „pod normálem“ přibližně každý sedmý. Čísla zřetelně dokládají, že ekonomická krize Spojené státy ještě pořád pevně svírá.

K nejbohatším Američanům patří ti asijského původu, nejchudší pocházejí naopak z řad Afroameričanů. Podle amerického prezidenta Baracka Obamy tato čísla jen potvrzují, jak těžký byl poslední rok. "V minulém roce nás zasáhla krize a ztráty pracovních míst nevídané od velké hospodářské krize," uvedl Obama.

Mezi roky 2008 a 2009 také o 4,4 miliónu vzrostl počet lidí, kteří nemají zdravotní pojištění. Celkem tak zdravotní pojištění nemá už asi 60 miliónů Američanů. Podstatnou část z toho tvoří zaměstnanci, kteří ztratili zaměstnání v době krize, a na zdravotní pojištění jim přispíval zaměstnavatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám