Hlavní obsah

Platy v zahraničních a domácích firmách se v Česku liší o tisíce

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zatímco průměrná mzda v zahraničních firmách na českém trhu atakuje hranici 30 000 korun, soukromé domácí subjekty si mzdově konkurují se státní sférou. Oba sektory se pohybují od roku 2008 kolem 22 000 korun hrubé mzdy měsíčně.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Konkurence státní sféry a domácích soukromníků je dlouhodobá, na krizi však vydělali zaměstnanci státu a samosprávy. „Zatímco v roce 2009 museli soukromníci snižovat mzdy, státního sektoru se krize jako by nedotkla. K postupnému poklesu dochází až od letošního roku,“ upozorňuje analytik společnosti Profesia Miroslav Dravecký.

Naproti tomu zahraniční firmy reagovaly v minulém roce také poklesem mezd, letos však už zaměstnancům výrazně přilepšují. Stále zůstávají zhruba osm tisíc korun nad průměrem mezd ve státním sektoru.

„Pokud by skutečně došlo ke snižování mezd ve státní správě a samosprávě o 10 procent, pak by z toho profitovali i soukromníci, kteří by tak mohli snáze získat kvalitní lidi, kteří začínají svou kariéru ve službách státu,“ říká Dravecký.

Referent jako důkaz

Ještě výraznější je porovnání tří sektorů pro jednu pracovní pozici – referent. Pokud by se snížila mzda referenta ve státní sféře s praxí nad deset let o avizovanou desetinu, z nynějších 21 600 korun by se dostala na 19 440 korun. Přesto by byla stále o tisíc korun vyšší než mzda člověka na stejné pozici v privátní české firmě.

„Po desetinovém snížení by se státní sféra dostala na úroveň soukromé domácí pro praxi do deseti let, a to s jedinou výjimkou – díky principu seniority jsou platy nastupujících úředníků ve státní správě nejnižší. Rostou až po prvním roku praxe,“ dodává Dravecký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám