Hlavní obsah

Češi u nakupování šetří, ukázal průzkum

– Praha

Češi letos utrácejí za nákupy v obchodech měsíčně v průměru o 23 procent méně než v roce 2008, kdy vypukla globální finanční krize. Zatímco před dvěma roky utráceli Češi za nákupy průměrně 4400 korun za měsíc, letos to je 3400 korun. Dokládá to průzkum společnosti TNS AISA.

Foto: René Volfík, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Češi nejčastěji nakupují v supermarketech, které v průzkumu preferovalo 45 procent dotázaných. Následují hypermarkety s 27 procenty a malé obchody, ve kterých nakupuje 21 procent respondentů. Průměrný čas, který lidé měsíčně stráví v obchodě, se za poslední dva roky snížil o zhruba 45 minut na pět hodin a 20 minut.

Přes stále větší rozmach platebních karet platí lidé stále nejvíce hotovostí, a to v 87 procentech případů. Platební kartu používá 52 procent respondentů, 14 procent financuje nákupy prostřednictvím kreditní karty.

"Kreditní karty jsou jedním z produktů, který má v ČR největší potenciál rozšiřování. Trh je zde teprve na počátku svého rozvoje. Mnohé trhy s delší tradicí kreditních karet dosahují penetrace jedné kreditní karty na osobu, na trhu ČR jsou přitom v tuto chvíli dva milióny kreditních karet," uvedl v této souvislosti ředitel kreditních karet GE Money Bank Ronald Boddy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám