Hlavní obsah

Mzdy ve firmách vzrostly, výjimku tvoří Pardubický kraj

Praha

Hrubá střední mzda v podnikatelské sféře v letošním prvním pololetí meziročně vzrostla ve všech krajích České republiky s výjimkou Pardubického. Tam meziročně klesla o 117 korun na 19 630 Kč. Nejvyšší zůstala střední mzda v Praze, vzrostla ovšem o nepatrných osm korun na 27 846 Kč. Vyplývá to z údajů zveřejněných ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ještě loni hrubá střední mzda, která dělí vyplácené platy na dvě stejné poloviny a podle analytiků mnohem více než průměrná mzda odpovídá reálným příjmům obyvatel, vzrostla v pololetí ve firmách v Praze o 801 korun.

Letos některé skupiny v metropoli postihl dokonce pokles mezd. Týká se to jak deseti procent lidí s nejnižším platem, tak 25 procent těch, kteří mají nejvyšší mzdy. Podobný vývoj byl také v Pardubickém kraji. V mnoha dalších krajích sice klesly mzdy těm nejhůře placeným, u nejlépe placených zaměstnanců ale naopak vzrostly.

V Praze se bere nejvíc

Na druhém místě pomyslného žebříčku podle výše hrubé střední mzdy v podnikatelské sféře skončil za Prahou v pololetí Středočeský kraj s 22 511 korunami. Naopak nejnižší střední mzda byla ve firmách v Karlovarském kraji s mediánem 18 816 korun a Jihočeském kraji s 18 956 korunami. Nejvyšší meziroční nárůst zaznamenal Královéhradecký kraj, o 869 korun na 19 786 Kč, nejméně si zaměstnanci polepšili právě v Praze.

V nepodnikatelské sféře, tedy ve státní a veřejné správě, hrubá střední mzda vzrostla nejvíce v Jihomoravském kraji, v pololetí meziročně o 639 korun na 22 897 Kč. Nejméně platy stouply v Karlovarském kraji, o 56 korun na 22 944 Kč. V metropoli brali lidé v nepodnikatelské sféře v prvním pololetí měřeno hrubou střední mzdou 26 640 Kč, nejnižší byl medián ve Zlínském kraji, a to 21 962 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám