Hlavní obsah

Ceny zahraničního obchodu rostly

Praha
Aktualizováno

Ceny zahraničního obchodu se v červenci meziročně opět zvýšily. Dovozní ceny vzrostly o 5,9 procenta a vývozní o 2,7 procenta. Proti předchozímu měsíci ceny naopak klesly, u dováženého zboží o 1,4 procenta a u vyváženého o 1,6 procenta. Oznámil to ve středu Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

V meziročním srovnání dovozní ceny v červnu vzrostly o 4,9 procenta. Vliv na růst cen mělo oslabení kurzu koruny vůči dolaru a zdražení minerálních paliv o 28,4 procenta.

U vyváženého zboží ceny rostly už třetí měsíc, v červnu to bylo o dvě procenta. Největší vliv na tento vývoj mělo zdražení ostatních surovin o 33,4 procenta a polotovarů o 3,9 procenta. O 17,3 procenta se zvýšily ceny minerálních paliv, o 9,6 procenta chemikálií a o 3,2 procenta ceny potravin. Zlevnění statistici zaznamenali jen u strojů a dopravních prostředků o 0,8 procenta.

Meziměsíčně dovozní ceny klesly po červnovém růstu o 1,1 procenta. Podepsalo se na tom hlavně zlevnění minerálních paliv o 4,6 procenta a strojů a dopravních prostředků o 1,6 procenta. Nevýrazně klesly i ceny průmyslového spotřebního zboží, chemikálií a polotovarů. Zdražily jen ostatní suroviny, a to o 6,2 procenta.

Rovněž ceny vyváženého zboží klesly po červnovém růstu o jedno procento. Zapříčinilo to snížení cen strojů a dopravních prostředků o 2,4 procenta. O 2,5 procenta zlevnily i chemikálie a shodně o 1,3 procenta průmyslové spotřební zboží a polotovary. Nejvíce rostly ceny minerálních paliv, podle ČSÚ o 1,8 procenta.

Směnné relace, tedy vztah mezi změnami cen vývozu k cenám dovozu, dosáhly v červenci meziroční hodnoty 97,0 procenta a meziměsíčně 99,8 procenta, uvedl ČSÚ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám