Hlavní obsah

Kvůli neúrodě bavlny ve světě může zdražit oblečení

Londýn

Prudký nárůst cen bavlny, který souvisí především s její letošní menší úrodou kvůli záplavám v Pákistánu a dešťům v Číně, může zdražit oděvy. Shodují se na tom britské obchodní řetězce a britské listy již spekulují o konci "éry laciných oděvů". Zdražení oděvů hrozí také podle některých českých obchodníků.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Článek

Bavlna je nyní nejdražší za posledních 15 let a proti loňsku se její cena zvýšila o 54 procent. Za zdražením stojí hlavně ničivé povodně v Pákistánu, který patří k největším producentům bavlny na světě.

Stejně tak prudké deště v dalších producentských zemích bavlny, jako jsou Indie a Čína, vedly k tomu, že sklizeň zůstává za očekáváním. Indický textilní průmysl dokonce vyzval vládu, aby až do příštího roku zakázala vývoz bavlny.

Oděvní firmy varují před zdražováním

Britská firma Primark, která založila svůj úspěch na prodeji extrémně laciných oděvů, varovala, že ceny bavlny nezůstanou bez důsledků. Také řetězec Next v srpnu uvedl, že ceny oděvů mohou vzrůst příští rok o osm procent. Podobné obavy projevily i obchodní domy Debenhams a zahraniční oděvní řetězce H a Levi Strauss.

"Určité riziko zvýšení cen oděvů (kvůli zdražení bavlny) tady je. Už nám to avizovali naši dodavatelé," řekl mluvčí sítě českých hypermarketů Globus Boris Malý. Dodal, že ale drahá bavlna zatím v obchodech Globus ceny oděvů nezvýšila. "Nelze ovšem vyloučit, že se tak letos stane. Je to otázka dalšího jednání s našimi dodavateli," podotkl Malý.

Primark prodával dosud trička i za dvě libry (asi 60 korun) a džíny za čtyři libry (asi 120 korun). Podle listu Daily Mail je ale tato "éra laciných oděvů" nyní ohrožena. Organizace Verdict Research odhaduje, že letos bude inflace u oděvů činit 4,4 procenta, tedy nejvíc za 24 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám