Hlavní obsah

Firma Lego prohrála soud, její kostičky se registrovat nedají

Novinky, coe
Brusel
Aktualizováno

Dánská firma Lego, tvůrce stejnojmenné stavebnice, v úterý u Evropského soudního dvora prohrála soudní při o registraci ochranné známky pro své kostičky. Tuto známku chtěla aplikovat ve všech členských zemích Unie. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Společnost tvrdí, že výstupky na jejích kostičkách je opticky i funkčně odlišují od jiných typů stavebnic, a proto má na získání ochranné známky nárok. Soudní dvůr Evropské unie (ESD) však potvrdil dřívější rozhodnutí soudu nižší instance, podle něhož takovou ochrannou známku registrovat nelze.

„Firmy nemohu používat zákon o ochranných známkách k trvalému zachování exkluzivních práv pro technická řešení,“ znělo vyjádření ESD. Evropský Úřad pro harmonizaci ve vnitřním trhu (OHIM), který spravuje ochranné známky, na základě námitek kanadského výrobce hraček Mega Brands své dřívější rozhodnutí registrovat kostky Lego zrušil.

Firma Lego sdělila, že s rozhodnutím ESD nesouhlasí, ale podřídí se mu.

Zákazníci by se mohli zmýlit

Společnost Lego, jejíž název je tvořen úpravou dánských slov "Leg godt!" (Dobře si hraj!), je největším producentem hraček v Evropě a jejími hlavními konkurenty jsou firmy Mattel a Hasbro.

„Máme na tom přirozeně velký zájem, aby bylo využívání kostek ostatními chráněno známkou. Ale nejhorší je, že zákazníci se mohou splést (při nákupu stavebnic),“ řekl šéf oddělení pro intelektuální vlastnictví firmy Lego Peter Kjaer.

Průzkumy ukazují, že 40-60 zákazníků předpokládá, že když vidí charakteristické kostičky, nakupuje produkty Lego, přitom však kupují výrobky jiných firem, uvedl také podle Reuters Kjaer.

Společnost Lego letos v pololetí zvýšila podle ČTK čistý zisk o téměř 64 procent na 1,12 miliardy dánských korun (asi 3,7 miliardy Kč). Stavebnice Lego se vyrábějí také v České republice, a to v Kladně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám