Hlavní obsah

Účet za spojení obou korejských států: tři bilióny dolarů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Pokud by se měla Severní a Jižní Korea spojit do jednoho celku, pohybovaly by se náklady přibližně ve výši tří biliónů dolarů (skoro 58 biliónů korun). Informaci přinesl Korejský průmyslový svaz.

Foto: Reuters

Návštěvníci se fotí u památníku Korejské války (1950-53) v jihokorejském Soulu.

Článek

Podle oslovených ekonomů se v dohledné době, tedy v rámci pěti let, neočekávají aktivity směřující ke spojení. Deset až dvacet let však považují mnozí z nich už za realističtější výhled.

Největší náklady by si při sjednocení vyžádalo smazání obrovské ekonomické a majetkové propasti mezi oběma státy. Podle statistik vydělávali obyvatelé Jižní Koreje v roce 2008 průměrně 19 230 dolarů ročně (asi 370 000 korun), zatímco jejich sousedé ze severu pouhých 1065 dolarů (asi 20 500 korun).

Předpokládané vysoké náklady vedly jihokorejského prezidenta I Mjong-baka před nedávnem k navrhnutí „daně za opětovné sjednocení“. „Krátkodobě to bude pro korejské hospodářství značný šok, ale z dlouhodobého hlediska bude znovusjednocení chápáno jako pozitivní,“ domnívá se Korejský průmyslový svaz.

Od roku 1953, kdy došlo ke vzniku dvou Korejí, jsou státy technicky vzato ve vojenském stavu, neboť válka skončila příměřím, nikoli uzavřením mírové smlouvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám