Hlavní obsah

Benzin a nafta podraží

Novinky, pit
Praha

Ceny pohonné hmoty se přestaly po osmi týdnech v řadě snižovat a během uplynulého týdne stagnovaly. Benzín u čerpacích stanic mírně podražil, nafta drobně zlevnila. Během následujících dní by se měla nafta přidat k benzínu a cena obou pohonných hmot by měla mírně vzrůst.

Foto: Rouelle Umali, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Během uplynulého týdne benzín zdražil o šest haléřů, a nyní tak jeho cena dosahuje 31,23 koruny za litr. Nafta ale naopak zlevnila o šest haléřů na 30,26 koruny za litr, jak vyplývá z údajů společnosti CCS.

Stagnuje také cena nejběžnější alternativy k benzínu a naftě – LPG. Cena propan-butanu (LPG) klesla o jeden haléř a v současnosti tak LPG vyjde na 14,40 koruny za litr. „Ve stejném období loni vyšlo LPG vlivem levnější ropy a silnější koruny zhruba o dvě koruny levněji,“ připomíná Michal Roškanin ze společnosti PETROLmedia.

S nejdražšími pohonnými hmotami se řidiči setkají už třetím týdnem v řadě v Jihomoravském kraji. Benzín zde vyjde na průměrných 31,75 koruny za litr a nafta na 30,71 koruny za litr. Stejně (31,75 koruny za litr) stál benzín v pátek ve Zlínském kraji.

Naopak nejlevnější benzín je k dostání v Ústeckém kraji, kde vyjde na 30,74 koruny za litr. Nejlevnější nafta byla v Karlovarském kraji, a to za 29,66 koruny za litr.

Cena ropy roste, koruna stagnuje k dolaru

V průběhu následujících dní by měly ceny pohonných hmot mírně růst. Zdražovat by tak měl už nejen benzín, ale i nafta. „Cena ropy se totiž během uplynulého týdne zvyšovala už druhým týdnem v řadě, což se u tuzemských pump zatím projevilo jen u benzínu. Během uplynulých dvou týdnů vzrostla cena ropy Brent zhruba ze 72 dolarů na 78 dolarů za barel na konci uplynulého týdne,“ uvedl Roškanin.

Proti zdražování ropy hovoří vysoké zásoby ropy a ropných produktů v USA a obavy z pozdějšího oživení světové ekonomiky z hospodářské krize. Během uplynulého týdne trhy ovlivnila zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA), která ve své zprávě zvýšila odhad letošní spotřeby ropy. Cenu ropy tlačí vzhůru také oslabující kurz dolaru a posilující kurzy akcií.

V pátek cena ropy Brent uzavírala obchodování na hodnotě 78,19 dolaru za barel, tedy zhruba o dva dolary výše než před týdnem. Na zvýšení cen ropy reagovaly růstem ceny benzínu a nafty na burze v Rotterdamu, která je určující pro vývoj cen pohonných hmot v Česku.

„Pro motoristy se pozitivně tentokrát nevyvíjí ani kurz koruny. Ten totiž k dolaru začal stagnovat a už tedy nebude představovat protiváhu zmírňující zdražování cen pohonných hmot,“ zakončuje Roškanin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám