Hlavní obsah

Společnost Sokolovská uhelná zaplatí pokutu přes 17 miliónů korun

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil svým druhostupňovým rozhodnutím pokutu 17,283 miliónu korun uloženou společnosti Sokolovská uhelná. Informoval o tom ÚOHS.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Společnost Sokolovská uhelná v letech 1997–2007 uzavírala a plnila zakázané dohody o zákazu vývozu, které měly za cíl narušení hospodářské soutěže a mohly vést k narušení soutěže na trhu hnědouhelných briket, hnědého energetického uhlí a hnědého tříděného uhlí v České republice.

Odběratelé Sokolovské uhelné se ve smlouvách zavazovali k tomu, že nebudou hnědé uhlí a hnědouhelné brikety vyvážet mimo území ČR nebo s ním obchodovat tak, aby vývoz umožnili.

Podle ÚOHS uvedené dohody mohly ovlivnit obchod mezi členskými státy EU. Dohody o zákazu vývozu považuje jak české, tak evropské právo za závažné narušení hospodářské soutěže.

Předseda Rafaj v rozkladovém řízení odmítl tvrzení Sokolovské uhelné, že se nejednalo o zakázané dohody, které by byly plněny a měly potenciální dopad na trh.

Reklama

Výběr článků

Načítám