Hlavní obsah

Telecom smazal část ztrát

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Český akciový trh ve středu podobně jako velké světové trhy korigoval ztráty z předchozího dne posílil. Obchodování znovu ovlivnil Český Telecom, tentokrát však směrem vzhůru. Podle makléřů trh začal věřit, že TelSource úspěšně prodá svůj podíl aniž by příliš ovlivnil cenu na burze.

Článek

K růstu přispělo i prohlášení analytiků, že současná cena akcií Českého Telecomu je hluboce podhodnocená. Například podle Tomáše Gaťka z Atlantiku FT je tzv. vnitřní hodnota firmy bez diskontu za minoritní podíly nad 400 korunami za akcii. "Proto akcie považujeme za atraktivní k nákupu," dodal Gatěk.

Cenu, za kterou bude TelSource akcie investorům upisovat, odhadují analytici kolem 240 korun. Znamená to zhruba devítiprocentní snížení proti tržní ceně před zahájením prodeje. První kolo sbírání nabídek prostřednictvím bank Morgan Stanley a CSFB by mělo skončit ve čtvrtek. Telecom také oznámil, že umožní nákup svých akcií a globálních depozitních certifikátů (GDR), jež je v zahraničí zastupují, americkým investorům, což by mělo podpořit poptávku. Telecom ve středu zpevnil o 3,32 procenta na 252,10 Kč, Erste Bank o 1,47 procenta na 3111 Kč. Index PX 50 vzrostl o 1,04 procenta na 621,5 bodu.

Nový ceník SCP

Středisko cenných papírů připravilo od 1. ledna 2004 nový ceník služeb. Ten má poněkud sblížit dosavadní rozdíly pro fyzické a právnické osoby, zavádějí se také čtvrtletní platby za vedení účtu cenných papírů a za vedení účtu emitenta. Ceník má zvýhodnit služby pro investory poskytované prostřednictvím obchodníků s cennými papíry.

Novinkou SCP je také možnost změnit na účtu adresu nebo jméno, vyřídit dědictví a některé další operace prostřednictvím písemného styku doporučeným dopisem na adresu SCP, P.O. BOX 50, Rybná 14, 110 05 Praha 1, ovšem jen při zaslání ověřených kopií potřebných dokumentů. Opatření má pomoci snížit náklady na provozní pracoviště, jejichž počet se zmenší o 14. Základní služby SCP je však i nadále možno získat také na obchodních místech RM-Systému v mnoha větších městech ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám