Hlavní obsah

České zdravotní sestry berou nedůstojně málo, myslí si většina Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestašedesát procent občanů České republiky je podle internetového průzkumu společnosti SANEP přesvědčeno o tom, že plat zdravotních sester neodpovídá náročnosti a zodpovědnosti jejich profese. Tomu neodpovídá podle 58 procent veřejnosti ani jejich společenské postavení.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Přes 90 procent Čechů si přitom myslí, že sestry mají fyzicky i psychicky náročnou práci, podle zhruba stejného počtu lidí je navíc jejich práce nepostradatelná.

Z průzkumu se ale vysoké důvěře těší jen tuzemské zdravotní sestry. Naproti tomu zahraniční sestry nejsou podle nich dostatečně kvalifikované a způsobilé. Odborným znalostem a způsobilosti sester ze zahraničí, a to včetně Slovenska, nedůvěřuje necelá polovina občanů.

Pro 95 procent lidí je přitom důležité, aby zdravotní sestry byly plnohodnotně kvalifikované a adekvátně finančně ohodnocené.

Čtyři pětiny oslovených si rovněž myslí, že finanční podmínky a činnost zdravotních sester by měly být zohledněny i v připravované reformě zdravotnictví.

Průzkumu se ve dnech 14. až 21. července zúčastnilo 6433 dotázaných ve věku od 18 do 69 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám