Hlavní obsah

MMF uvolnil další miliardy pro Řecko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní měnový fond uvolnil dalších 2,6 miliardy eur (64 miliard Kč) z dohodnutého úvěru pro Řecko. Země podle fondu s předstihem uskutečňuje potřebné ekonomické reformy. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Šéf MMF Dominique Strauss-Kahn

Článek

MMF v květnu schválil úvěrovou pomoc zadluženému Řecku v celkové hodnotě 30 miliard eur. Půjčka od MMF je součástí širšího balíku pomoci v rozsahu 110 miliard eur, na které se dohodli zástupci fondu a představitelé eurozóny s řeckou vládou.

"Všechna kvantitativní výkonnostní kriteria pro konec června byla splněna a významné strukturální reformy jsou uskutečňovány s předstihem," uvedl MMF. Dodal, že již Řecku v rámci dohodnutého úvěru poskytl 8,3 miliardy eur.

Řecko bude podle MMF muset pokračovat v důsledné realizaci svého úsporného programu a učinit vše, aby pro své kroky získalo veřejnou podporu. Úsporná opatření již letos v Řecku vyvolala vlnu stávek a protestů.

Opatření mají rovněž negativní dopad na řecké hospodářství. Řecký hrubý domácí produkt se ve druhém čtvrtletí meziročně propadl o 3,7 procenta po poklesu o 2,3 procenta v předchozích třech měsících.

Reklama

Výběr článků

Načítám