Hlavní obsah

Švýcarsko má nejlépe konkurující ekonomiku, Česko kleslo na 36. místo

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Podle ankety Světového ekonomického fóra (WEF) se nejkonkurenceschopnější světovou ekonomikou může pochlubit Švýcarsko, následované Švédskem a Singapurem. Spojené státy vyklidily pozice a skončily na čtvrtém místě, když v předchozím roce držely druhou příčku. Česko se propadlo v žebříčku 139 zemí z 31. na 36. místo.

Foto: Profimedia.cz

Rychlovlak Glacier Express ve švýcarských Alpách. Ilustrační foto

Článek

WEF spatřuje v poklesu USA zejména zvyšující se makroekonomickou nerovnováhu a rovněž oslabení vlivu veřejných a soukromých institucí.

V desítce nejlepších převládají evropské ekonomiky, když další místa obsadily Německo, Japonsko, Finsko, Nizozemsko, Dánsko a Kanada.

Pokud jde o asijský region, Japonsko se dostalo na již zmíněné šesté místo v žebříčku, 11. pozice patří Hongkongu. V Latinské Americe obsadilo Chile jako nejlepší 30. místo. Ze zemí Blízkého východu a severoafrického regionu z ankety vyšly nejlépe Katar (17. místo), Saúdská Arábie (21. místo) a Izrael (24. místo).

Ještě větší propad než Česko zaznamenalo Slovensko. Náš východní soused se umístil na 60. místě, když před rokem na tom byl o 13 příček lépe. Ze zemí Evropské unie je na tom nejhůř Řecko na 83 místě.

Ještě větší propad než Česko zaznamenalo Slovensko. Náš východní soused se umístil na 60. místě, když před rokem na tom byl o 13 příček lépe. Ze zemí Evropské unie je na tom nejhůř Řecko na 83 místě.

WEF hodnotí konkurenceschopnost zemí na základě dostupných statistických údajů a celosvětového Průzkumu názoru řídících pracovníků. Průzkum probíhal od února do dubna letošního roku a zapojilo se do něj 13 500 manažerů z celého světa. Výsledky hodnocení tak odrážejí stav ekonomiky a názory manažerů ke konci dubna 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám