Hlavní obsah

Slovensku žádné sankce kvůli řecké půjčce nehrozí, tvrdí Radičová

– Bratislava
Novinky, pit

Podle slovenské premiérky Ivety Radičové nehrozí její zemi žádné sankce v souvislosti s neschválením půjčky Řecku. Uvedla to po středečním rokování vlády s tím, že pokud bude potřeba, je připravená o tom předložit i analýzu zákonodárcům.

Foto: Yves Herman, Reuters

Slovenská premiérka Iveta Radičová

Článek

Její slova podpořil ministr financí Ivan Mikloš. Ten sice připustil, že si od představitelů evropských institucí tento týden vyslechl kritické výroky kvůli slovenskému postoji, nicméně například znevýhodnění Slovenska při schvalování unijního rozpočtu na další roky je nemyslitelné.

„Přednesli svoje kritické stanovisko, ale to není nic nového. Jednoduše máme jiný pohled na půjčku Řecku,“ uvedl s tím, že Slovensko stojí na stále stejné pozici, kterou znovu tlumočil. „V Bruselu jsem mimo jiné jednal i s komisařem pro měnové záležitosti Ollie Rehnem a on ani nikdo jiný nenaznačili, že by Slovensko mělo být nějakým způsobem postihnuté,“ doplnil Mikloš s tím, že by takovéto kroky ze strany Evropské unie (EU) považoval za absolutně neakceptovatelné.

V úterý média informovala, že Slovensko kvůli odmítnutí podílet se na záchranném balíku pro Řecko čelí rostoucí kritice EU a hrozí jeho izolace. Navíc by prý slovenský postoj mohl zkomplikovat jednání o unijním rozpočtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám