Hlavní obsah

Do Spojených států s novým čtrnáctidolarovým poplatkem

Novinky, pit
Praha

Od středy začíná platit nový cestovní poplatek ve výši 14 dolarů (asi 272 korun) při cestě do Spojených států. Platba je součástí registrace do elektronického systému ESTA určeného pro cestující, kteří nepotřebují do USA víza.

Článek

Z celkové částky půjdou podle zákona čtyři dolary na pokrytí provozu Elektronického systému pro cestovní registraci (ESTA) a deset dolarů na podporu amerického cestovního ruchu. Nový poplatek vyvolal rozhořčenou reakci Evropské unie, která ho označila za politováníhodný a v rozporu s tvrzením USA ulehčit podmínky cestování.

Mnozí kritici spatřují v systému ESTA, který je v provozu od ledna 2009, faktické zavedení vízové povinnosti a považují za nesmysl vyžadovat od zahraničních turistů poplatky na propagaci turismu. Zpoplatnění registrace do systému ESTA zavedl americký zákon o podpoře cestovního ruchu.

„Je to jako pozvat přítele na oběd a potom od něho při vstupu požadovat vstupné,“ nechal se pro televizi CNN slyšet Steve Lott, mluvčí Mezinárodní asociace pro leteckou dopravu (IATA).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám