Hlavní obsah

Česká ekonomika vzrostla víc, než se čekalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,4 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím stoupla o 0,9 procenta, uvedl ve středu Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Radek Plavecký, Právo

Výkon české ekonomiky podpořil zejména průmysl.

Článek

Hrubý domácí produkt (HDP) vzrostl o 0,2 procentního bodu více než předpokládal předběžný odhad. K růstu HDP přispěla zejména odvětví zpracovatelského průmyslu, dopravy a podnikatelských služeb.

V úhrnu za první pololetí se HDP meziročně zvýšil o 1,7 procenta. Růst v 1. čtvrtletí statistici přitom upřesnili na 1,0 procenta. „Vyšší meziroční přírůstek ve druhém než v prvním čtvrtletí byl zčásti důsledkem nízké srovnávací základny, neboť dno výkonnosti ekonomiky bylo právě ve druhém čtvrtletí 2009,“ uvedl ČSÚ.

Bez očištění o sezonní a kalendářní vlivy byl HDP ve druhém čtvrtletí meziročně vyšší o tři procenta. Tento růst však těžil zejména ze dvou pracovních dní navíc oproti stejnému čtvrtletí roku 2009.

Ekonomové a analytici nevidí budoucnost černě

„České ekonomice pomohlo nastupující oživení v eurozóně, které se projevilo i silným nárůstem dovozu, z něhož těžily také tuzemské firmy,“ připomíná Jiří Moser ze společnosti PricewaterhouseCoopers s tím, že na něj sázeli zřejmě i podnikatelé, které ve svém průzkumu nedávno společnost oslovila. Z výsledků vyplývá, že téměř 70 procent z nich počítá letos s růstem tržeb.

„Za celý letošní rok se dá očekávat růst českého HDP o 1,6 procenta, v příštím roce o 2,4 procenta. Klíčový bude pro nás především další vývoj eurozóny, kam míří největší část produkce české ekonomiky,“ říká Moser.

Hlavními tahouny tamního hospodářského oživení jsou vývoz a výdaje vlád. Úspory, kterým se zřejmě nevyhnou veřejné finance mnoha členských států, tak představují značné riziko dalšího růstu. „Pokud však nechtějí následovat příklad Řecka, je to zřejmě jediná cesta, jak navrátit rozpočtovou stabilitu,“ dodává Moser.

Spotřeba domácností překvapila

„Revize předběžných údajů přináší mírně pozitivní překvapení a naznačuje, že česká ekonomika se dostává do stále lepší kondice. Ve struktuře růstu je překvapivým momentem zrychlení spotřeby domácností, která se na rozdíl od dříve zveřejněných údajů přehoupla do meziročního růstu už v prvním kvartálu,“ sdělil Patrik Rožumberský z UniCredit Bank. Částečně i díky tomuto faktoru převzala podle něj otěže růstu ve druhém kvartálu od zahraniční poptávky poptávka domácí.

„I ve druhé polovině roku se dá předpokládat, že se faktory růstu budou dále přesouvat směrem k domácí poptávce. Stále silnější roli bude hrát vyšší aktivita podniků, která se bude promítat do rychlejší tvorby kapitálu prostřednictvím investic,“ domnívá se Rožumberský. Vyšší investiční dovozy na druhé straně dále sníží příspěvek zahraničního obchodu k růstu. Sílit bude postupně i úloha soukromé spotřeby. „Dnešní čísla podporují náš záměr zvýšit odhad letošního růstu české ekonomiky ze současných 1,8 procenta,“ dodává Rožumberský.

Zvýšení sazeb letos asi nehrozí

„Za zmínku stojí zejména opětovný růst spotřeby domácností. Její dynamika výrazně převyšuje odhad ČNB,“ informuje Jiří Škop z Komerční banky. „Česká ekonomika by letos měla po loňském propadu ve výši 4,0 procenta vzrůst o 1,9 procenta. Příští rok pak očekáváme zvýšení HDP pouze o 1,3 procenta,“ domnívá se Škop.

Důvodem bude podle něj pouze umírněný růst v eurozóně a domácí fiskální konsolidace s cílem napravit stav veřejných financí. „Ačkoli tato konsolidace může mít negativní vliv na HDP v krátkém období, je zásadní pro vytvoření podmínek pro růst ekonomiky v dalších letech,“ zakončuje Škop.

„Pozitivní na výsledku je, že se potvrdily spekulace o mezičtvrtletním nárůstu spotřeby domácností, která ukazuje, že s důvěrou spotřebitelů to není až tak špatné,“ sděluje Michal Brožka z Raiffeisenbank. Údaje o spotřebě domácností si podle něj pravděpodobně všimne i Česká národní banka (ČNB) a v souvislosti s dalším poklesem míry nezaměstnanosti mu zřejmě bude věnovat pozornost. „Přesto se domníváme, že na úvahy o zvyšování úrokových sazeb je zatím stále příliš brzy a letos se zvýšením sazeb nepočítáme,“ předpokládá Brožka.

Reklama

Výběr článků

Načítám