Hlavní obsah

Aero Vodochody je v polském tendru na bojové letouny

Varšava

Český výrobce letadel Aero Vodochody se v Polsku přihlásil do tendru, v němž chce ministerstvo obrany koupit 16 cvičných bojových letounů. Zakázka má podle různých zdrojů hodnotu miliardu až 1,45 miliardy zlotých (6,3 miliardy až 9,1 miliardy korun).

Článek

Polská armáda chce koupit letadla, která nahradí zastaralé stroje Iskra. Ty již nevyhovují pro výcvik pilotů stíhaček F-16. "Aero Vodochody se tendru zúčastní se svým L-159, letounem, který byl již při vývoji pojat jako výcvikový právě pro F-16," uvedla mluvčí Aera Daniela Mayerová. Podrobnosti nabídky nechce firma zatím prozrazovat.

Polské ministerstvo obrany bude nabídky firem otevírat 4. října. Polský stát požaduje, aby dodavatel cvičných bojových letounů vytvořil offsetové programy v hodnotě podobné ceně zakázky.

Polské ministerstvo obrany nemá zájem jen o samotná letadla, ale také například o systém výcviku pilotů a školení pozemního personálu. První dvě letadla chce Polsko získat koncem roku 2013, poslední o dva roky později.

Aero Vodochody se loni v Polsku ucházelo o koupi výrobce helikoptér PZL Świdnik, získala ho ale italsko-britská firma AgustaWestland.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám