Hlavní obsah

Obama chce do dálnic a železnic dát téměř bilión korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americký prezident Barack Obama chce během příštích šesti let za 50 miliard dolarů (zhruba 960 miliard korun) podpořit americkou ekonomiku obnovou železnic, silnic a letištních ranvejí. O hrubých obrysech jeho plánu, který v pondělí prezident představí v Milwaukee ve státě Wisconsin, informoval Bílý dům.

Článek

Půjde o první z několika kroků na podporu ekonomiky, jež chce Obama tento týden oznámit. Vládnoucí demokraty před listopadovými volbami do Kongresu stále více znepokojuje slabý růst ekonomiky a vysoká míra nezaměstnanosti.

Obama se proto bude snažit přesvědčit americké voliče, že jeho recepty na podporu ekonomiky jsou lepší než kroky navrhované opozičními republikány. Ti nicméně tvrdí, že Obamův rozsáhlý stimulus pro hospodářství ve výši 787 miliard dolarů obsažený v zákonu na obnovu ekonomiky nepřinesl slibovaná pracovní místa. Zároveň požadují, aby prezident nezvyšoval daně a navrhl rozpočtové úspory.

Bílý dům jejich kritiku odmítá s tím, že balíček zabránil ještě větším problémům ekonomiky a že republikánské postupy jsou tím, co hospodářství do potíží dostalo.

V pondělním představení záměru na obnovu dopravní infrastruktury se tak Obama ke svému balíčku přihlásí. „Tento plán bude stavět na investicích, které jsme již provedli díky zákonu na obnovu ekonomiky, vytvoří místa pro americké pracovníky, který podpoří naši ekonomiku nyní a zvýší růst a produktivitu naší země v budoucnosti,“ uvedl Bílý dům.

Dálnice, mosty nebo satelitní systém

Během příštích šesti let by se tak podle něj mělo ve Spojených státech obnovit téměř 250 000 kilometrů silnic, postavit a obnovit 6500 kilometrů železnic a zrekonstruovat asi 250 kilometrů ranvejí. Investice by také měly směřovat do řídicích systémů pro leteckou dopravu, což by například mělo omezit zpožďování letů. Bílý dům chce s Kongresem pracovat na tom, aby dopravní investice získaly dlouhodobý rámec. Mimo jiné také chce vytvořit zvláštní Infrastrukturní banku, která by je pomáhala hradit.

Při obnově dopravní infrastruktury se Obama chce zaměřit především na dálnice, které často potřebují opravy a rozšíření. Na opravu také čeká hodně mostů. V případě železnic Bílý dům podotýká, že mnoho z nich je v katastrofálním stavu. Podobně je na tom místy i veřejná doprava, vláda ji proto chce zlepšit a rozšířit. V letectví například chce nahradit současné řízení provozu pomocí pozemních radarů nahradit přesnějším satelitním systémem.

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech, která je hlavním důvodem zvýšené pozornosti věnované Bílým domem ekonomice, v srpnu vzrostla na 9,6 procenta z červencových 9,5 procenta. Bílý dům původně předpokládal, že nezaměstnanost díky balíčku na podporu ekonomiky nepřekročí osm procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám