Hlavní obsah

Česká stavební výroba pokračuje v sestupném trendu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Stavební výroba v Česku během července klesla ve stálých cenách meziročně o 4,5 procenta po červnovém poklesu o 4,2 procenta. Počet zahájených bytů se propadl ve srovnání s loňským červencem o 41,2 procenta na 2441, jak informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

Stavebnictví kleslo v červenci meziročně o 2,1 procenta. Letošní červenec měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o dva pracovní dny méně.

Výkon pozemního stavitelství, tedy hlavně výstavby budov, se v červenci meziročně snížil o 6,3 procenta. Inženýrské stavitelství ve stejný měsíc kleslo o 1,2 procenta.

Počet zahájených bytů v rodinných domech se ve srovnání s loňským červencem snížil o 10,4 procenta. V případě bytových domů vykázaly statistiky propad o 88,1 procenta. V červenci bylo dokončeno 1850 bytů, meziročně je to o 24,3 procenta méně.

V Evropské unii se stavební produkce zvedá

Průměrný počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v červenci 2010 meziročně snížil o 3,4 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto pracovníků meziročně vzrostla o 5,3 procenta na 30 598 korun.

Počet vydaných stavebních povolení se v červenci meziročně snížil o 12,3 procenta, stavební úřady jich vydaly 8679. Orientační hodnota staveb povolených v červenci se snížila o šest procent na 38,1 miliardy korun.

Stavební produkce podle údajů Eurostatu v červnu 2010 v Evropské unii meziročně vzrostla po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 5,4 procenta. Pozemní stavitelství se zvýšilo o 7,5 procenta a inženýrské stavitelství kleslo o 0,6 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám