Hlavní obsah

Růst průmyslové výroby v Česku zpomalil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Průmyslová výroba v Česku v červenci meziročně vzrostla o 5,3 procenta po červnovém růstu o devět procent. V porovnání s předchozím měsícem byla produkce vyšší o 0,3 procenta, jak uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

„Rozsah zpomalení růstu průmyslové výroby oproti červnu odpovídá našemu očekávání. Pokles dynamiky má na svědomí výhradně silný statistický efekt,“ informuje Patrik Rožumberský z UniCredit Bank s tím, že odbyt produkce českých podniků zajišťuje i nadále hlavně expandující německý průmysl a export, pro který české výrobky představují důležité subdodávky.

Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o deset procent, přičemž u zakázek ze zahraničí to bylo o 11,9 procenta. Na meziroční růst produkce měla největší vliv výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, výroba strojů a výroba počítačů a elektronických a optických přístrojů. Naopak v odvětvích nekovových minerálních výrobků, potravinářské výrobě, dřevozpracovatelském průmyslu a výrobě korkových, proutěných a slaměných výrobků statistici zaznamenali pokles.

Výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů, kovovýroba, slévárenství a výroba elektrických zařízení se kladně podepsaly na meziročním růstu nových zakázek.

Tržby z průmyslové činnosti se meziročně zvýšily o 7,8 procenta a tržby z přímého vývozu průmyslových podniků o 16,1 procenta. Jejich podíl na celkových tržbách průmyslových podniků činil 48,3 procenta.

Podle Rožumberského dvouciferný růst průmyslových zakázek i dříve publikovaný údaj o rostoucí důvěře v průmyslu naznačují, že tento sektor žádné velké ochlazení v nejbližší době nečeká. „Průmysl zřejmě povytáhne letošní ekonomický růst k vyšším hodnotám, než se kterými se doposud počítalo,“ domnívá se Rožumberský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám