Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu v červenci činil přes šest miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zahraniční obchod skončil v červenci přebytkem 6,3 miliardy korun, což je meziročně o 5,4 miliardy korun méně. Červencová bilance je kladná nepřetržitě od roku 2008.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Přebytek zahraničního obchodu v červenci jen nepatrně zklamal, když zaznamenal 6,3 miliardy korun. Na druhou stranu exportní dynamika zůstává velmi slušná, když exporty zaznamenaly růst o 16,6 %, což je důsledek nízké statistické základny z loňského roku, ale i oživení v zahraničí,“ uvádí Jiří Škop z Komerční banky. Dovozy se ovšem zvýšily výrazněji o 20,9 procenta.

Obchodní bilance se státy Evropské unie se meziročně zlepšila o 10,8 miliardy korun na přebytek 45,6 miliardy. Záporné saldo obchodu se státy mimo unii se prohloubilo o 16,2 miliardy na 39,3 miliardy korun. Deficit se prohloubil v obchodě s Čínou, Ázerbájdžánem, Koreou a Ruskem. Přebytek byl vyšší v obchodě s Německem, Francií, Slovenskem a Velkou Británií.

Nižší přebytek by neměl hrát roli

Letos se podle Škopa přebytek zahraničního obchodu sníží. „Negativně by měly působit zejména vyšší ceny komodit, v průběhu roku pak případné zhoršení vývozů aut a vyšší dovozy z titulu navýšení zásob. Výraznější zhoršení očekáváme až v příštím roce,“ informuje Škop.

Z pohledu koruny by marginálně nižší přebytek zahraničního obchodu neměl hrát žádnou roli. Důležitější pro korunu je v současnosti sentiment vůči rizikovým aktivům a samozřejmě vůči regionálním měnám.

Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejnil také definitivní údaje za loňský rok. Podle nich za rok 2009 klesl meziročně vývoz o 13,5 procenta na 2138,6 miliardy korun a dovoz o 17,3 procenta na 1989,0 miliardy. Obchodní bilance skončila přebytkem 149,6 miliardy korun proti 67,2 miliardy korun v roce 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám