Hlavní obsah

Koalice chystá vyšší zdanění pro nejbohatší, ohlásil John

V souvislosti s důchodovou reformou vzroste v příštím roce zdanění lidí s nadstandardními příjmy nad 141 tisíc korun měsíčně. V nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to bez dalších podrobností řekl ministr vnitra a předseda Věcí veřejných Radek John. Podle něho se na tom již dohodly strany vládní koalice. Ministr financí později jeho slova korigoval.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

"Jsme s koaličními partnery dohodnuti, že v souvislosti s důchodovou reformou bude progresivní zdanění těch nejbohatších, čili nastane to příští rok," řekl John s tím, že jeho strana měla ve volebním programu zavedení daňové progrese pro občany s měsíčním příjmem nad 141 tisíc korun.

Kalousek: Myslel to dobře, ale řekl to špatně

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ale odmítl, že by kabinet zaváděl vyšší sazbu pro bohaté lidi.

„On to pan ministr myslel dobře, ale špatně interpretoval koaliční dohodu. Na začátku roku 2011 předložím nový zákon o dani z příjmu a v rámci tohoto zákona bude odstraněna stávající degrese, která existuje nad stropy zdravotního a sociálního pojištění,“ řekl Právu Kalousek. Dodal, že musí ještě najít způsob, jakým způsobem degresi u vysokopříjmových zaměstnanců zrušit.

John v neděli zároveň zopakoval, že nechá prověřit údajně nevýhodné smlouvy České pošty s obchodními partnery, mezi nimi i ČSOB. Cílem je zvýšit ziskovost státního podniku.

Pošta má usilovat o změnu smlouvy, na základě které na jejích pobočkách nabízí své služby Poštovní spořitelna. "Všichni víme, že by pošta mohla dostat mnohem víc, než dostává," řekl.

Podle bývalého ministra vnitra Martina Peciny (ČSSD) je pro Českou poštu velmi nevýhodný také kontrakt o provozování datových schránek. Pošta podle této smlouvy platí za odeslání každé zprávy 18 korun. "Částka, je naprosto neuvěřitelná," řekl Pecina. "Všechny nevýhodné věci z minulosti se budeme snažit přejednat," řekl k tomu John, připustil však, že smlouvy jsou sepsány tak, aby je bylo obtížné vypovědět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám