Hlavní obsah

Závislost zemí OPEC na ropě se stále zesiluje, upozorňuje IEA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Závislost na ropě produkované členy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v příštích pěti až deseti letech vzroste, protože budou klesat dodávky ze zemí, které nejsou členy tohoto kartelu. Předpověděl to v pátek šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Nobuo Tanaka.

Článek

IEA minulý měsíc uvedla, že celosvětová poptávka po ropě by v letošním roce měla stoupnout o 1,8 miliónu barelů denně na 86,6 miliónu barelů denně. Zlepšila tak svou předchozí prognózu o 80 000 barelů denně.

IEA byla založena v 70. letech 20. století, aby bránila západní země dovážející ropu před kartelovou silou OPEC. Agentura působí jako poradce v otázkách energetiky pro 28 průmyslových zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), včetně České republiky.

Příjmy členů OPEC z prodeje ropy a plynu v zahraničí se v loňském roce podle statistického věstníku kartelu propadly na 575 miliard dolarů (11 biliónů Kč) z rekordního biliónu dolarů v roce 2008. Za poklesem stála hospodářská recese, která zasáhla poptávku i ceny.

OPEC, který sdružuje 12 zemí, se na celosvětové produkci ropy podílí více než třetinou a na celosvětových prokázaných zásobách ropy téměř čtyřmi pětinami.

Reklama

Výběr článků

Načítám