Hlavní obsah

Prodej osobních aut se v Německu zpomalil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt nad Mohanem

Prodej nových osobních automobilů v Německu se v srpnu meziročně snížil o 27 procent na 201 000 vozů. Oznámil to ve čtvrtek Svaz mezinárodních výrobců automobilů (VDIK). V Německu přesně před rokem vypršel program šrotovného, díky kterému loni prodej aut výrazně stoupl.

Článek

Za prvních osm měsíců letošního roku prodej klesl téměř o 29 procent na 1,9 miliónu vozů. Německo zavedlo šrotovné počátkem loňského roku a vyčlenilo na něj dohromady pět miliard eur (přes 120 miliard Kč). Na prémii 2500 eur (zhruba 62 000 Kč) měli nárok lidé, kteří si objednali nový automobil a současně nechali sešrotovat nejméně devět let starý vůz.

Prodej osobních aut klesá i jinde v Evropě

Německo je největším automobilovým trhem v Evropě. Poptávka po automobilech nyní kvůli omezování vládní podpory prodeje klesá i na dalších velkých evropských trzích. Prodej osobních automobilů ve Francii se v srpnu meziročně snížil o 10 procent na 102 912 vozů. V sousední Itálii se propadl o 19 procent na 68 718 aut a ve Španělsku dokonce o 24 procent na 44 578 vozů.

Výzkumná společnost J.D. Power and Associates před časem předpověděla, že prodej automobilů v západní Evropě letos kvůli ukončování programů šrotovného klesne o osm procent na 13,7 miliónu vozů. Nejprudší pokles v tomto regionu letos podle firmy vykážou Německo a Itálie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám