Hlavní obsah

Dožeňme předlužené státy k bankrotu, řekla slovenská premiérka

Bratislava
Aktualizováno

Nadměrně zadlužené země by měly být dohnány k bankrotu, a ne zachraňovány. Uvedla to podle čtvrtečního vydání listu The Wall Street Journal slovenská premiérka Iveta Radičová. Dodala, že záchranný fond eurozóny založený v letošním roce na pomoc zemím s finančními problémy pravděpodobně více problémů způsobí, než vyřeší.

Foto: Marián Peiger, ČTK

Iveta Radičová

Článek

Slovensko se letos jako jediný stát eurozóny odmítlo podílet na půjčce zadluženému Řecku v celkové hodnotě 110 miliard eur (2,7 biliónu Kč). Bratislava měla původně Aténám půjčit 817,85 miliónu eur, slovenský parlament však tento krok minulý měsíc neschválil. Souhlasil nicméně s tím, že se země zapojí do záchranného fondu eurozóny.

Země se dočkala kritiky od ostatních členů EU a musí své rozhodnutí vysvětlovat Evropské komisi. Wall Street Journal nicméně označil za "neobvykle hrubý" výrok eurokomisaře Olliho Rehna, který po rozhodnutí slovenského parlamentu uvedl, že "může jen litovat tohoto porušení solidarity v eurozóně".

Podle některých analytiků stojí za tvrdým postojem slovenských politiků menší integrita Slovenska s eurozónou a jeho nižší ekonomická rozvinutost.

Radičová podle listu vyzvala ke změnám v institucích Evropské unie, jež by zabránily podobným krizím, jako nastala v Řecku. Podle slovenské vlády není důvod, aby nejchudší země eurozóny pomáhala mnohem vyspělejším státům, které si své problémy zavinily samy, když neuhlídaly své dluhy.

Eurozóna podle ní rovněž potřebuje vytvořit řádný bankrotový proces pro země, které nejsou schopny splácet své dluhy.

Ratingové agentury i statistici by podle ní měli změnit svou práci, aby příště problémy zemí, jako je nyní Řecko, včas odhalili.

Reklama

Výběr článků

Načítám