Hlavní obsah

Škody ze srpnových povodní dosáhly 6,5 miliardy

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škody, které na Liberecku a Ústecku způsobily v srpnu povodně, byly zatím vyčísleny na 6,5 miliardy korun. Sdělil to v úterý premiér Petr Nečas (ODS). Vláda proto usiluje, aby na odstraňování škod získalo Česko mimořádný příspěvek z fondu solidarity Evropské unie.

Foto: Petr Nový, Novinky

Škody po povodních v Libereckém kraji

Článek

„Jednat o tom s Bruselem chceme společně se Saskem a Polskem, kde srpnové záplavy také způsobily velké škody,“ informoval Nečas.

Prvořadá pozornost se teď podle premiéra věnuje obnově poškozených železničních tratí a silnic. Vláda rozhodla navýšit letošní rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury o 665 miliónů korun. Správa železniční dopravní cesty dostane na opravy tratí 495 miliónů a 170 miliónů obdrží Ředitelství silnic a dálnic ČR na opravy komunikací.

Celkem ovšem velká voda způsobila na dopravní infrastruktuře obou krajů škody za 2,6 miliardy korun. Opravy silnic druhých a třetích tříd, které jsou ve vlastnictví krajů, se proto budou řešit v rámci komplexního návrhu na odstraňování povodňových škod v postižených regionech, který teď chystá ministerstvo pro místní rozvoj a vláda ho projedná nejpozději koncem září.

Poškozeno 3377 objektů

Tento materiál bude obsahovat i systémová opatření na pomoc lidem, kterým voda poničila domovy. Na okamžitou pomoc kabinet vyčlenil 80 miliónů korun. Jak ale Nečas ujistil, pro obnovu domů budou mít jednotlivci i obce možnost čerpat také částky z fondu rozvoje bydlení.

„Srpnová velká voda připravila o život pět lidí. Na Liberecku bylo povodněmi zasaženo 78 obcí a na Ústecku 67. Zaplaveno a poškozeno bylo 3377 objektů. Nyní končí bezprostřední uklízecí práce, ale náprava škod je na samém počátku,“ uvedl Nečas.

Pomáhají už i vězni

Vojáci, kterých je v průměru denně nasazováno v průměru 500, budou obcím pomáhat i nadále. Z dvaceti provizorních mostů postavili již dvanáct a zbývajících osm dokončí do poloviny září.

Od 30. srpna v některých obcích pomáhají i vězni. Na pokyn ministerstva spravedlnosti z nich Vězeňská správa vytváří desetičlenné pracovní skupiny.

„Nasazeno zatím bylo dvacet vězňů a v příštích dnech k nich přibude dalších třicet. Pracovní nástroje jim poskytuje samospráva a všichni tito vězni se už také zřekli odměny za práci, kterou v obcích odvádějí,“ sdělil Nečas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám