Hlavní obsah

Pečivo kvůli vysokým cenám obilí podraží, tvrdí mlynáři

Potraviny vyráběné z mouky kvůli rostoucím cenám obilovin podraží. Cena mouky pro pekárny se bude postupně zvyšovat o více než dvě koruny za kilogram. To se nutně odrazí i v cenách pekárenských výrobků a dalších výrobků z mouky.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V pátek to uvedli zástupci Společenstva mlynářů a pekařů a Svazu průmyslových mlýnů.

Maloobchodní cena rohlíku by se podle jejich názoru měla vrátit ke 2,50 Kč za kus. Rohlík nyní stojí většinou 1,50 Kč.

Mlýny na cenu obilovin reagují už nyní, protože v cenách mouky už nejsou podle svazů rezervy. Potravinářská pšenice stála až do května zhruba 3000 korun za tunu a během července dosáhla ceny 3600 až 4000 korun za tunu. V srpnu se ceny zvýšily o dalších 600 korun za tunu a podle svazů dál porostou.

"Jsou problémy s kvalitou obilí, předpokládáme, že v ČR nebude dostatek potravinářské pšenice ani potravinářského žita," uvedl Pavel Filip ze Společenstva mlynářů a pekařů. Mlýnské podniky podle něj zaznamenaly ztráty, nejsou prý ani dostatečně předzásobeny obilím, aby vyrovnaly výkyvy v cenách. Některé už proto ceny začaly zvyšovat.

Pšenice bude navíc nedostatek, takže se bude muset dovážet. Tím pádem se do české ceny projeví vyšší světové ceny.

Zemědělci: cena pečiva tolik neporoste

Agrární komora naopak uvedla, že ceny pečiva nahoru tolik nepůjdou. Růst cen obilí zdrží obchodníci kvůli nižší kupní síle obyvatel. Podle šéfa komory Jana Veleby by ale mohla vzrůst cena masa, protože vyšší ceny se více dotknou krmného obilí.

Ceny obilí na světových burzách rychle rostou. Důvodem jsou především požáry v Rusku a na Ukrajině, dvou hlavních producentech obilí, které zdecimovaly velkou část úrody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám