Hlavní obsah

Českolipský Delhi Packard propustí 1400 lidí a přesune se do Rumunska

Novinky, ČTK, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Lípa
Aktualizováno

Propustíme všech 1400 zaměstnanců a v květnu zcela ukončíme v České Lípě výrobu. Zhruba takto zněla zpráva, kterou v pondělí oznámilo odborářům, českolipské radnici a místnímu úřadu práce vedení závodu na výrobu kabelových svazků pro automobily Delphi Packard.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Zaměstnanci Delphi Packard šli v pondělí protestovat.

Článek

Firma propouštěla větší množství zaměstnanců již delší dobu. Před třemi lety zaměstnávala téměř 3,5 tisíce pracovníků, ke konci letošního roku jich měla zůstat zhruba třetina, nakonec se ale vedení Deplhi rozhodlo rozdat výpovědi všem. Podle odborářů se výroba přesune do Rumunska. To potvrdili i zaměstnanci, kteří tam v poslední době z České Lípy stěhovali výrobní stroje.

„Podnik zaměstnancům nabízí 1,5 násobek až 4,5 násobek průměrného platu nad zákonný rámec. Naše představy především u dlouhodobých zaměstnanců jsou zcela jinde. Bohužel vedení společnosti není příliš vstřícné k jednání,“ řekl předseda Asociace samostatných odborů v Liberci Milan Šubrt.

Stovky lidí přišly protestovat

Na parkovišti před závodem přišly proti ukončení výroby a nízkému odstupnému protestovat dvě až tři stovky lidí. Protestující přišli podpořit i odboráři z mladoboleslavské škodovky, která kabelové svazky od Delphi Packard odebírá.

Je mi to moc líto, práci si tady budu hledat jen velmi těžko.
zaměstnankyně firmy

„Mnoho let jste si ničili jste si zdraví, především ruce. Vytvářeli jste firmě obrovské zisky, zasloužíte i mnohem víc," hřímal z improvizovaného podia na korbě valníku, který na parkoviště přitáhl traktor, Ladislav Bělohlav z odborového svazu KOVO. Podle něj by zaměstnanci by desetinásobek až čtyřiadvacetinásobek platů, každý podle doby, po jakou zaměstnanec v závodě pracoval. Sklidil obrovský aplaus doprovázený pískotem a troubením na trumpety.

„Za celou dobu nám nikdo neřekl, jaké jsou plány do budoucna. Propouští se už delší dobu, ale informace, že se zde výroba zcela zastaví se objevila teprve koncem minulého týdne,“ popisuje Jitka Čermáková, která pracuje v českolipské továrně už šestým rokem. „Je mi to moc líto, práci si tady budu hledat jen velmi těžko,“ dodává se slzami v očích. „Samozřejmě že půjdu. Půjdeme všichni, už nemáme, co ztratit,“ odpověděla na otázku, zda se zúčastní protestní stávky, ke které odborářští vůdci zaměstnance Delphi Packardu na závěr protestní akce vybídli.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Zaměstnanci Delphi Packard přišli protestovat.

Vyjádření vedení firmy se zatím nepodařilo sehnat, v reakci na větší počet propouštěných zaměstnanců letos v květnu mluvčí Delphi Packard Electric ČR Agnieszka Przymusińská uvedla, že ponížení stavu zaměstnanců v České Lípě souvisí s vysokou mírou nestability zakázek v automobilovém průmyslu.

„Delphi, tak jako mnoho jiných dodavatelů, je proto nuceno upravovat své podnikatelské plány v neustále se měnícím prostředí. Výsledkem je výrazná redukce počtu zaměstnanců v lokalitě Česká Lípa,“ uvedla mluvčí. „Podmínky trhu budeme i nadále vyhodnocovat a dle toho přizpůsobovat naše zdroje,“ odpověděla Przymusinská na otázku, zda firma plánuje přemístit výrobu do jiných zemí. Propouštění se podle vyjádření vedení společnosti dotkne dělníků i managementu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám