Hlavní obsah

Češi dali loni za zdraví v soukromých výdajích téměř 47 miliard

Téměř 47 miliard korun vydali Češi loni podle předběžných čísel statistiků na zdravotní péči v rámci soukromých výdajů. Kromě regulačních poplatků u lékaře, doplatků za léky na recept a platby za volně prodejné léky se k nim řadí výdaje neziskových institucí, dary, výdaje zaměstnavatelů na zdraví zaměstnanců a soukromé zdravotní pojištění. V roce 2005 činily tyto výdaje 27,4 miliardy, to je za pět let nárůst o zhruba 19,5 miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ke zvýšení plateb přispěly zejména regulační poplatky u lékaře, v nemocnici a za recept, zavedené v lednu 2008, a také vyšší doplatky za léky na recept a nákupy nejrůznějších přípravků na podporu zdraví.

Celkové výdaje na zdravotnictví dosáhly v roce 2009 podle údajů statistiků téměř 287 miliard korun, tedy 7,9 procenta HDP, což je nárůst za pět let o 0,6 procenta. Narostly také výdaje zdravotních pojišťoven, loni zaplatily 218,6 miliardy korun, což je oproti roku 2005, kdy vydaly 170 miliard, nárůst o 48,6 miliardy.

Z veřejných rozpočtů plynulo loni do zdravotnictví 21 miliard, tyto výdaje tedy mírně klesly oproti roku 2005, kdy daly resorty a územní orgány ze svých rozpočtů téměř 21,3 miliardy korun.

Zdravotní pojišťovny měly loni mnohamiliardové přebytky, letos je vyčerpají a v příštím roce jim hrozí až desetimiliardový propad. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ho chce snížit až na polovinu tím, že budou racionálně využity peníze, jež zdravotnictví má - znamená to například omezení nákupu nejmodernějších přístrojů. Česko už teď je ve vybavenosti na předních příčkách Evropy.

Ministr chce také udělat pořádek v lékové politice - podle něj až 20 procent léků nakupují distributoři v českých lékárnách a draho prodají v zahraničí. Z peněz, které na tyto léky dalo české zdravotnictví, tak nemají čeští pacienti žádný užitek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám