Hlavní obsah

Dálniční známky na příští rok nepodraží

Právo, Jiří Novotný

Vlastníci osobních aut nebudou muset v příštím roce za dálniční známky platit více než letos. Ministerstvo dopravy (MD) v úterý Právu potvrdilo, že jejich zdražení nechystá. Intenzivně však naopak připravuje zvýšení mýtných tarifů pro nákladní automobily nad 3,5 tuny.

Článek

„Informace, které se o údajném zdražení známek objevily v některých médiích, nejsou pravdivé. Ministr dopravy Vít Bárta (Věci veřejné) si je vědom, že roční známka zdražila letos z 1000 na 1200 korun. O zvýšení ceny pro příští rok proto neuvažuje, i když nám zákon umožňuje zdražení až na 1500 korun,“ ujistil Právo mluvčí MD Jakub Ptačinský.

Nové známky na příští rok se již podle mluvčího tisknou.

Papírové dálniční známky měly být původně od 1. ledna 2011 nahrazeny elektronickými vinětami. Předchozí ministr dopravy Gustav Slamečka ovšem letos v červnu přípravu výběrového řízení na elektronické viněty zastavil a zadal Státní tiskárně cenin vytištění papírových známek. V minulém týdnu pak nová vláda Petra Nečase podpořila senátní novelu zákona o pozemních komunikacích, která má zavedení elektronických vinět odložit nejméně do roku 2016. Musí to sice ještě schválit Sněmovna, ale v té má návrh novely podporu napříč politickým spektrem.

Získané milióny by financování rozvoje infrastruktury neřešily

Dálniční známky vynášejí ročně státu kolem 2,5 miliardy korun. Jejich případným zdražením z 1200 na 1500 Kč by se pro Státní fond dopravní infrastruktury získalo kolem 600 miliónů, což problém financování rozvoje dopravní infrastruktury nijak neřeší, vždyť kilometr nové dálnice přijde v ČR podle Bárty v průměru na 250 miliónů korun.

Ministerstvo dopravy ale nyní skutečně chystá zvýšení tarifů mýtného, které bude pro opravy a údržbu dálnic vydatnějším přínosem. Z mýtného se totiž už letos v Česku vybere přes šest miliard korun, a v příštím roce by to po zvednutí tarifů mohlo být i o dvě miliardy více.

Autodopravci se už dali slyšet, že se zvýšením tarifů nesouhlasí. Jak pohrozili, pokud k tomu Bárta přikročí, budou na zdražení reagovat protestními akcemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám