Hlavní obsah

Rostoucí ceny obilí zdraží spíše maso než pečivo, tvrdí zemědělci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Růst cen obilí v důsledku jeho letošní nižší sklizně patrně jen málo ovlivní cenu pečiva, více však mohou vzrůst ceny masa. Na tiskové konferenci to řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Růst cen krmného obilí bude podle něj trvalejšího rázu než zvýšení cen obilí potravinářského. Zvýšení cen budou podle Veleby brzdit obchodníci i nižší kupní síla obyvatel.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Růst cen obilí v důsledku jeho letošní nižší sklizně patrně jen málo ovlivní cenu pečiva, více však mohou vzrůst ceny masa.

Článek

Tento fakt může mít podle šéfa agrárníků neblahý vliv na chovatele hospodářských zvířat, jejich dlouhodobě klesající stavy mohou dále klesnout a zároveň vzrůst dovozy masa. Zvýšení cen potravin předpokládají také někteří analytici, naopak výrobci a obchodníci se k tomu příliš vyjadřovat nechtějí.

Zemědělci tvrdí, že cena obilí ovlivňuje konečnou cenu pečiva pouze asi z 15 procent. Pečivo je navíc jednou z řetězci nejčastěji využívaných druhů zboží k nalákání zákazníků prostřednictvím slevových akcí. Podle Veleby by pečivo mohlo podražit maximálně o desítky haléřů.

Červencový odhad Českého statistického úřadu (ČSÚ) mluví o osmiprocentním meziročním poklesu sklizně, Agrární komora odhaduje deseti až patnáctiprocentní snížení produkce obilí. Celosvětově nižší úroda žene ceny nahoru.

Zatímco před rokem stále v tuzemsku tuna potravinářské pšenice méně než 3000 korun, letos již cena tuny přesahuje 4000 korun. Za tunu krmné pšenice před rokem zemědělci dostali méně než 2500 korun, letos se cena pohybuje mezi třemi a čtyřmi tisíci. Růst cen v poslední době ovlivnil zejména očekávaný výrazný pokles sklizně v Rusku, kde úrodu zdecimovalo rekordní sucho a rozsáhlé požáry.

Reklama

Výběr článků

Načítám