Hlavní obsah

Česká ekonomika zrychlila růst

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká ekonomika zrychlila ve druhém čtvrtletí růst o 2,2 procenta proti loňskému roku. Vyplývá to z pátečních předběžných údajů Českého statistického úřadu. Proti prvním třem měsícům roku si hospodářství polepšilo o 0,8 procenta.

Článek

"Výsledek je rozhodně slušný, i když ve srovnání se Slovenskem, které meziročně sprintovalo o 4,6 % nebo Německem, které vyskočilo o 4,1 % české HDP poněkud bledne závistí," komentoval čerstvá data analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Statistici uvedli, že meziroční zvýšení HDP bylo stejně jako v 1. čtvrtletí pozitivně ovlivněno především růstem zpracovatelského průmyslu. Výraznější meziroční přírůstky byly zaznamenány také v odvětvích dopravy a tržních služeb. Navíc dodali, že podrobnější a přesnější informace poskytnou osmého září.

V Loňském roce se české hospodářství kvůli krizi propadlo o čtyři procenta. Pro letošní rok očekávají analytici růst kolem 1,3 procenta, ministerstvo financí očekává růst 1,6 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám