Hlavní obsah

Světové zásoby pšenice prudce klesly, ovlivní to ceny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Světové zásoby pšenice podle amerického ministerstva zemědělství prudce klesly, když globální produkce klesla o 15,6 miliónu tuny. Může to za především extrémní sucho a vedra v Rusku a Kazachstánu, ale i silné letní deště na Ukrajině. Produkce klesla i v Evropské unii a dalších zemích, uvedlo ministerstvo. Nepříznivé výsledky pravděpodobně dále zvýší cenu plodiny a následně zřejmě i potravin. Potravinová krize ale podle odborníků nehrozí.

Foto: Sergej Karpukhin, Reuters

Sklizeň pšenice bude letos v mnoha zemích světa výrazně nižší.

Článek

Údaje zveřejněné americkým ministerstvem zemědělství jsou horší než předpovědi obchodníků oslovených agenturou Reuters. Ti očekávali, že se světová produkce sníží zhruba o 11 miliónů tun.

Rusko již minulý týden kvůli těžkému suchu vyhlásilo dočasný zákaz vývozu obilí od 15. srpna do 31. prosince. Premiér země Vladimir Putin pak naznačil, že země kvůli katastrofálním suchům zákaz možná ještě prodlouží. [celá zpráva]

V USA cena pšenice od počátku roku získala asi 34 procent a proti letošnímu červnovému minimu je vyšší o zhruba 60 procent. Je ale stále hluboko pod maximem 13,345 dolaru za bušl (asi 35 litrů), kam se vyšplhala během potravinové krize v roce 2008.

Názory o dalším vývoji cen obilovin a možné potravinové krizi se různí. Před několika dny například odborníci odhadovali, že krize přijít může. [celá zpráva] Obdobně tomu totiž bylo před dvěma lety, kdy skokově zdražila rýže. Ta je totiž hlavním zdrojem obživy ve velké části světa.

Někteří experti však upozorňují, že situace kolem pšenice by nemusela být v konečném důsledku tak dramatická, protože propad produkce v některých zemích bude vykompenzován velkou úrodou v jiných státech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám