Hlavní obsah

Automobilka General Motors chce vydělat miliardy na akciích

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svého času největší automobilka na světě General Motors (GM) se opět vzmáhá. Podle amerických médií chce společnost vydat své akcie. Díky nim by mohla získat až dvacet miliard dolarů. Mohlo by tak jít o jeden z největších úpisů akcií v historii Spojených států.

Foto: Larry Downing, Reuters

Článek

Podle agentury Bloomberg by společnost měla svůj záměr o prodeji cenných papírů oznámit v pátek. Hodnota akcií by měla údajně dosáhnout přibližně 12 až 16 miliard dolarů, přičemž jiné zdroje hovoří až o dvaceti miliardách dolarů. To je v přepočtu asi 386 miliard korun.

Doposud na úpisu cenných papírů vydělala karetní společnost Visa, která si v roce 2008 přišla v USA tímto rozhodnutím na 19,7 miliardy dolarů.

GM patřila desítky let mezi největší automobilky na světě, z vrcholu ji sesadila až předloňská krize. Firma se totiž dostala do závažných finančních problémů, které vyvrcholily vyhlášením bankrotu. Krach patřil rovněž mezi největší svého druhu v historii USA.

Společnost se tak musela nuceně restrukturalizovat, na přetřes se dostaly i její zahraniční značky, mezi nimi Opel či Saab. Nové GM se v současnosti daří, za letošní první čtvrtletí vykázala zisk jednu miliardu dolarů, přitom loni tou dobou měla ztrátu necelých šest miliard dolarů. Ve firmě má zatím 61procentní podíl stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám