Hlavní obsah

Poptávka po ropě poroste, ale panují obavy nad stavem globální ekonomiky

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) mírně zvýšila odhad růstu poptávky po ropě, varovala však před dopadem slabšího růstu globální ekonomiky. Podle měsíční zprávy by globální poptávka měla letos stoupnout o 1,8 miliónu barelů denně na 86,6 miliónu, což je o 80 000 barelů denně více, než IEA odhadovala minulý měsíc.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Článek

Pro příští rok čeká IEA zvýšení globální spotřeby ropy o 1,3 miliónu denních barelů na 87,9 miliónu barelů. To je odhad o 50 000 barelů vyšší než v červenci.

IEA však upozornila že mírné nárůsty poptávky mohou být snadno smeteny nepříznivým vývojem ekonomiky. "Upozorňujeme, že signály jsou značně smíšené. V roce 2011 by mohl být veškerý růst poptávky ztracen, pokud růst HDP bude o zhruba 30 procent nižší, než se nyní předpokládá," uvedla agentura, která je poradcem vyspělých zemí pro energetiku a trhy s energetickými surovinami.

U nabídky IEA očekává, že ze zemí mimo ropný kartel OPEC se dodávky letos zvýší o 200 000 barelů denně a příští rok o 100 000 barelů. To sníží požadavky na dodávky ze zemí OPEC každý rok o 100 000 barelů denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám