Hlavní obsah

Škodovka kvůli povodni zastaví výrobu octavií a fabií

Právo, Novinky, toh, rap
Aktualizováno

Bleskové povodně z uplynulého víkendu výrazně zasáhnou do výroby jednoho z největších podniků v zemi - mladoboleslavské automobilky Škoda Auto. Ta kvůli nedostatku dílů na některé modely zastaví ve čtvrtek od 14. hodin výrobu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Článek

Podnik totiž získává komponenty na stropy aut od společnosti Grupo Antolin Bohemia z  Chrastavy. Obec na Liberecku byla zasažena povodní.

„Omezení výroby potrvá do konce týdne a týkat se bude modelů octavi a fabia,“ potvrdil Novinkám mluvčí podniku Jaroslav Černý. Podle něj za několikadenní odstávku výroby přijde podnik o přibližně několik tisíc aut.

Odstávka znamená nečekané volno pro tisíce dělníků z výrobních linek pro výrobu modelů Fabia a Octavia, které jsou nejprodávanějšími a tedy i nejvíce vyráběnými vozy.

Zaměstnanci, jichž se to dotkne, zůstanou podle Černého doma za 100 procent průměrné mzdy. Závod v Kvasinách, kde se vyrábí modely Superb, Roomster a Yeti zůstává v obvyklém provozu, toho se odstávka netýká.

Nejistá výrova v Kolíně

Ohrožena je také kolínská automobilka TPCA, pro kterou je Grupo výhradním dodavatelem interiérových stropů. V té je nyní celozávodní dovolená, která skončí o víkendu. Vedení firmy počítá s tím, že se v pondělí výroba rozjede. Pokud ale budou problémy v Grupu pokračovat, hrozí odstávka i v Kolíně. "Zatím máme zásoby na rozběhnutí výroby, takže v pondělí lidé do práce přijdou. Dále uvidíme, podle toho, jak bude vypadat situace v Chrastavě," řekl ČTK mluvčí firmy Radek Kňava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám