Hlavní obsah

Od pondělí začíná prodej dálničních známek

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Motoristé si mohou od pondělka kupovat dálniční známky na příští rok. Zaplatí za ně více než loni. Například pro osobní auta a další vozidla o hmotnosti do 3,5 tuny bude roční známka stát 900 korun, o stokorunu více než letos.

Článek

Na poštách a čerpacích stanicích budou zatím k dispozici pouze roční známky, platné od 1. prosince 2003 do 31. ledna 2005. Prodej měsíčních, desetidenních a jednodenních známek odstartuje až v polovině prosince.

Pro vozidla od 3,5 do 12 tun stoupne cena roční známky ze šesti na sedm tisíc korun, a pro nákladní automobily nad 12 tun z nynějších dvanácti na čtrnáct tisíc. Dražší budou i měsíční a desetidenní známky pro všechny kategorie vozidel. Jedinou výjimkou je denní známka, kterou však využívají převážně zahraniční dopravci.

O zdražení vláda rozhodla v létě

Cena dálničních známek pro osobní auta se neměnila od roku 1998. O tom, že budou pro rok 2004 zdraženy, rozhodla vláda letos v červenci. "Museli jsme reagovat na inflaci," zdůvodnil to ministr dopravy Milan Šimonovský.

Státu však zdražení moc nevynese. Letošní výnos z prodeje dálničních známek je v Česku plánován na 1,8 miliardy korun, a v příštím roce by to podle Šimonovského mělo být 1,9 až 2 miliardy Kč.

Nevelký výnos

Garanci za vytištění i prodej dálničních známek má ministerstvo financí (MF). Na jeho konto plynou peníze, vybrané za ně od motoristů. Veškerý výnos pak MF převádí do Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), a ten ho věnuje na údržby a opravy silnic, i na jejich výstavbu. Dvě stě miliónů korun, o něž se může výnos z jejich prodeje v roce 2004 zvednout, bude ovšem stačit sotva na stavbu jednoho kilometru nové dálnice.

"Znatelnějším příspěvkem to ale bude pro silničáře, vždyť na celou zimní údržbu dálnic jim poskytujeme právě zmíněných 200 miliónů," řekl Právu výkonný ředitel SFDI Pavel Švagr.

Reklama

Související články

Dálniční známky mají o stovku podražit

Motoristé budou v příštím roce platit za dálniční známky více než letos. Ministerstvo dopravy už připravilo ceník, podle nějž roční známka pro osobní auta...

Zdražení dálničních známek moc nevynese

Zdražení dálničních známek, o němž v tomto týdnu rozhodla vláda, státu moc nevynese. Dá se totiž očekávat, že v roce 2004 klesne prodej ročních známek a nemálo...

Výběr článků

Načítám